Habere Haber

Doğru İddialı Dürüst HABER

Son Dakikalar

3/07/2009

Obama geliyor

Gönderen: can


Clinton, Obama'nın 1 ay içinde Türkiye'ye geleceğini duyurdu.


Çalışma ziyareti için Ankara'da bulunan Clinton, temasları çerçevesinde Dışişleri Bakanı Ali Babacan ile bir araya geldi. Clinton ve Babacan, görüşmelerin ve çalışma yemeğinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

ABD Dışişleri Bakanı Clinton, Türkiye'ye yeniden geldiği için çok mutlu olduğunu söyleyerek, kalbinde Türkiye'nin çok özel bir yeri bulunduğunu bildirdi. Clinton, "Ülkelerimiz arası ilişkiler bir ittifak, ortaklık ve dostluk ilişkisidir. Zorlukları aşmak için omuz omuza durduk" diye konuştu.

Clinton, ABD Başkanı Barrack Obama'nın gelecek bir ay içinde Türkiye'yi ziyaret edeceğini bildirdi. Babacan da Clinton'ı Ankara'da görmekten büyük memnuniyet duyduğunu söyleyerek, yeni ABD yönetiminin iş başına gelmesinden sonraki bu ilk üst düzey ziyaretin çok zamanlı olduğunu, çünkü iki ülke ilişkilerinin geniş bir gündeme sahip olduğunu kaydetti. Türkiye-ABD ilişkilerini tanımlarken "dostluk, ortaklık ve müttefiklik" kavramlarının kullanıldığını belirten Babacan, görüşmelerde ikili ilişkileri değerlendirdiklerini söyleyerek, "Stratejik ortaklığımızı karşılıklı olarak teyit ettik" dedi.

Bu arada, iki ülke Türkiye-ABD ittifakını canlandırma konusundaki arzularını gösteren bir açıklama da yayımladılar.

CLINTON'DAN JEST

Türkiye'yi ziyeret eden Hillary Clinton, Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün huzuruna çıktı. Resmi bir ziyaret olmadığı için bu davranışı jest olarak yorumlandı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’u Başbakanlık Resmi Konut’ta kabul ederek 1 saat 45 dakikalık bir görüşme gerçekleştirdi. Türkiye adına Dışişleri Bakanı Ali Babacan’ın da hazır bulunduğu görüşmede, Clinton’a Dışişleri Bakan Yardımcısı Dan Fried ve Ankara Büyükelçisi James Jeffrey eşlik ettiler.



Erdoğan, Clinton ve Babacan’la gerçekleşen üçlü görüşmenin beklenenden uzun sürmesi ABD’nin Irak’tan çekilirken Türkiye’den taleplerinin Clinton-Babacan görüşmesinden evvel burada ele alınması şeklinde yorumlandı. Yaklaşık bir saat 20 dakika süren görüşmenin ardından gerçekleşen heyetler arası görüşme ise 25 dakika sürdü. Sözkonusu görüşme ile ilgili Başbakanlıktan daha sonra bir yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, "Dışişleri Bakanı Sayın Ali Babacan’ın da katıldığı heyetlerarası görüşmede, dost ve müttefik iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra başta Filistin Sorunu, Irak, Afganistan ve terörle mücadele konuları olmak üzere önemli bölgesel ve küresel sorunlar ayrıntılı olarak ele alınmıştır" denildi.

ANATKABİR’İ ZİYARET ETTİ-

Hıllary Clinton, Erdoğan’la görüşmesinin ardından Anıtkabir’i ziyaret ederek Atatürk’ün huzuruna çıktı. Atatürk’ün mozolesine çelenk bırakan Clinton daha sonra saygı duruşunda bulundu ve Misak-ı Milli Kalesi’ne geçerek özel defteri imzaladı. Clinton’un Türkiye’ye gerçekleştirdiği ziyaret resmi olmadığı için Anıtkabir’i ziyaret etmesi jest olarak yorumlandı.

Clinton, Atatürk'ün kabrine çelenk koyarak, saygı duruşunda bulundu. Misak-ı Milli Kulesi'nde Anıtkabir Özel Defterini imzalayan Clinton, deftere şunları yazdı:

"Bu büyük ülkenin kurucusuna saygımızı ve Amerikan halkının dostluğunu göstermek için ülkem adına burayı bir kez daha ziyaret etmekten onur duyuyorum."

MİSAK-I MİLLİ KULESİ'NDE AÇIKLAMA YAPTI

Defteri imzaladıktan sonra basın mensuplarına kısa bir açıklama da yapan Clinton, "Bu büyük ülkeyi bir kez daha ziyaret etmekten ve Amerikan halkının Türk halkına dostluğunu göstermekten onur duyuyorum. En son ziyaret ettiğimde eşim Başkandı. Bu sefer yeni başkanımız Barack Obama'nın Dışişleri Bakanı olarak geldim. Ziyaretim, ABD ve Türkiye olarak, barış, refah ve gelişim için birlikte yapmamız gereken çalışmaları vurgulama amacını taşıyor" diye konuştu.
(Vatan)

0 Yorum:

Yorum Gönder